IK, kursinehåll
En utbildning i Interaktiv Kommunikation (IK) är i grundutförandet på 3 heldagar och hålls i lokal. Det finns kortare kurser som hålls som digitala livekurser. Följande delar ingår:
☘️ En inledande del ger en orientering om stress, psykiska ohälsotillstånd och kognitiva funktion. Vi diskuterar både vilka omständigheter och vilka personliga förhållanden som kan vara anledningar till att det är svårt att samarbeta med en person.
Vi blir ense om vad som menas med begrepp som funktionsnedsättning, funktionsvariation, stress, personlighetssyndrom, psykisk sjukdom, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, beroende/missbruk m fl.
☘️. En annan del är de praktiska/kognitiva verktyg som man kan ha hjälp av inför, under eller efter en konfliktsituation: Tekniker och strategier. Vad det är man faktiskt säger och gör i olika lägen. Vad har man att välja mellan?
Se gärna videon från det webinarium där den modell som brukar kallas för riskskalan presenteras. Den finns på denna webbplats men även på Youtube där man kan göra fler inställningar själv.
☘️. Vi undersöker också deltagarnas egna interaktionsproblem situationer man själv varit varit med om under den senaste tiden. Dessa spelas upp i ett enkelt format där instruktören hjälper deltagaren att ha nytta av analysverktygen. Deltagaren får vägledning steg för steg genom hela processen.
☘️. Vi diskuterar förstås också de klassiska delarna inom kommunikationsteori och psykologi som handlar om kroppsspråk, mimik, blickkontakt, tonfall, ordval och annat, som brukar sammanfattas som ”icke-verbal” och ”paralingvistisk” kommunikation.
☘️. Andra övningar som går ut på att man på ett enkelt sätt får undersöka hur man själv fungerar i vissa samarbets- och konfliktsituationer. Då utgår vi från fiktiva exempel där man får testa beteenden utan att det är en verklig situation. Återkopplingen på ens eget agerande, från andra deltagare, brukar vara ett mycket uppskattat inslag.
Det viktiga är att övningarna gör att man lär sig något som man har nytta av på riktigt då man möter svåra situationer i arbetet. Erfarenheten visar att deltagarna tycker att de har det.
☘️. Slutligen vill vi att deltagarna under kursen ska komma fram till något eget personligt utvecklingsmål, som man själv bestämt. Det är mål som relaterar till någon verklig utmaning man har.
☘️. Deltagare som genomgått kursen får ett kursintyg