NECT
NECT (Narrative Enhancement – Cognitive Therapy), är en gruppbehandling för att minska självstigmatisering och som riktar sig till personer med allvarlig psykisk ohälsa.
Utbildning i NECT ges som en tvådagarsutbildning.
✔️ Grundtankar: En omständighet som kan göra det svårare att återhämta sig och känna hoppfullhet vid psykisk sjukdom är att en person har börjat tro att felaktiga uppfattningar om psykisk sjukdom är sanna och stämmer på honom eller henne. Till exempel att någon med schizofreni inte kan förbättras, inte kan arbeta eller uppleva en meningsfull tillvaro.
🆘 NECT har prioritet 3 i Socialstyrelsens riktlinjer för schizofreni vilket betyder att Socialstyrelsen anger det som en metod som BÖR erbjudas av hälso- och sjukvården och av kommunernas socialtjänst. Den forskning som finns är gjord på insatser för personer med psykostillstånd, men det finns goda skäl att tro att insatsen är verksam även för andra grupper där självstigmatisering är en del, tex vid beroendetillstånd eller för anhöriga.
Innehåll
Huvuddelarna i NECT-programmet är
🌿 Undervisning om stigma och självstigma
🌿 Kognition och förändringsstrategier, och
🌿 Att arbeta med historien om sig själv.
- En inledande del på två sessioner introducerar programmet och skapar en trygg inramning för fortsättningen.
- En del som på tre sessioner, som består av psykopedagogisk undervisning om stigma, självstigma, myter om psykisk sjukdom och fakta som slår hål på dessa myter. Dessutom en del som handlar om för- och nackdelar med att berätta för andra om att man har en psykisk sjukdom.
- En del som är på cirka sju sessioner som handlar om kognitiv omstrukturering. Det vill säga om hur ens egna tankar och känslor påverkar hur man ser på sig själv och sin tillvaro. Och hur dessa tankar och känslor påverkar ens beteende. Hur kan man förändra negativa tankar och känslor, genom t ex alternativa tankesätt?
- Ytterligare en del på cirka sju sessioner som handlar om att utveckla sin personliga historia. Här skriver deltagarna ned historier som handlar om sina tankar och upplevelser och läser upp detta för de övriga i gruppen och får så respons från de andra. Det kan vara ett sätt att skaffa sig kontroll över händelser och historier, att göra dem mer begripliga och att kunna sätta in dem i ett tidssammanhang.
- Till sist har man en session på sig för att sammanfatta och att avsluta utbildningen.
Länkar och andra resurser om NECT
🌎 Upphovsmännen till NECT-metodiken har en internationell översiktswebbplats där man hittar manualer på olika språk, videos och länkar till NECT-resurser i olika länder. Adressen är www.nectglobal.org
De bilder som brukar användas vid Abrams utbildningar och andra presentationer hittar man här: NECT Bildspel
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har via de nationella vård- och insatsprogrammens webbplats publicerat det material som används vid utbildningar för gruppledare och när man arrangerar själva NECT-insatsen för klienter och/eller patienter.
Klicka på Material i toppmenyn så hittar du NECT i nästa steg. I det bildspel om NECT som kan laddas ned där så finns det länkar till videos som visar korta exempel på olika moment i NECT-sessioner. Dessa används i utbildningen för blivande NECT-gruppledare.
Socialstyrelsens centrala sida om placering av NECT med hög prioritet i nationella riktlinjer hittar du här.
Folkhälsomyndigheten har en kunskapsportal om stigma och psykisk ohälsa:
Material och stöd inom området stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid
Där hittar man även videos från två föreläsningar från en konferens man anordnade om stigma och psykiskhälsa 2019. Föreläsningarna är av prof. Lars Hansson och prof. Patrick Corrigan.
Erfarenheter och forskning
En större RCT-studie (kontrollgruppsstudie med slumpmässig fördelning av deltagare till experimentgrupp resp. kontrollgrupp) genomfördes i Göteborg och publicerades 2017; The effectiveness of narrative enhancement and cognitive therapy: a randomized controlled study of a self-stigma intervention.
Resultatet visade att NECT är effektivt för att minska självstigma hos gruppdeltagare. Det finns även andra studier från USA och Israel om NECT som visar liknande resultat.
NECT i anhörigversion
Arbetsmaterialet finns även i en version som är anpassad för att fungera som studiecirkel om självstigma för anhöriga till personer med allvarlig psykisk ohälsa. Grupptillfällena är då färre, men längre och betoningen blir något annorlunda.
Denna version har testats (2021) med en grupp närstående vid en psykiatrimottagning i Göteborg och erfarenheterna var väldigt goda. Försök med sådana anhöriggrupper är på gång på andra håll i landet också.
Vill du veta mer om hur man kan arbeta med NECT för anhöriga så hör av dig via kontaktuppgifterna på denna sida. Det är även möjligt att arrangera utbildningar i att arbeta med NECT för anhöriga.
Själva arbetsmaterialet hittar du här, för kostnadsfri nedladdning: Anhörigarbetsbok NECT