Psykoterapi - vad får du?

Genom psykologisk behandling kan ditt sätt att uppfatta dig själv och omvärlden utvecklas. Det kan bli mer realistiskt, precist och även mer flexibelt. Då kan din upplevelse av dig självs förändras så att du känner att du mår bättre och att du kan agera mer ändamålsenligt och effektivt. 

När du får överblick över de frågor och utmaningar du är dig i så kan du öka din egen kontroll över dig själv och de situationer du befinner dig i. Du blir också i stånd att göra mer autentiska val, så att du rör dig mot att bli mer av det du innerst inne egentligen vill vara.

För de allra flesta människor är det en verklig och konkret förbättring att få överblick över sin situation och att kunna styra över sig själv. Det är sin tur kan minska stress och andra psykiska besvär.

Överblick och självkontroll

Det dagliga utbudet av information och alternativ är massivt. Och det finns näsga hur många kommunikationskanaler som helst. Det är lätt att gå vilse bland alla valmöjligheter och dras med av omgivningens förväntningar på en. Du kanske upplever ambivalens och dilemman som saboterar både glädjen och tillfredsställelsen, men också minskar förmågan att ta vara på de möjligheter du har. Det moderna livet blir lätt ”för mycket av allt” för att vi människor ska fungera optimalt. För vissa människor handlar det om att man behöver utveckla nya färdigheter. T ex att dra gränser, prioritera, fatta beslut och acceptera konsekvensen av det.

Man behöver vara autentisk mot de värden man innerst inne tycker är viktiga. Om man i alltför hög grad lever ett liv som går ut på att leva upp till omgivningens förväntningar så kommer man att dras med en otillfredsställelse. Omständigheter kan dock vara mer eller mindre tvingande. Ingen människa är en egen ö, utan vi är i allmänhet beroende av andra på olika sätt. Sociala omständigheter, psykiska och fysiska handikapp är vanliga begränsningar att förhålla sig till.

Hur går det till?

Hur psykoterapi går till kan variera, bl a för att de frågor man arbetar med är olika. En person som går i terapi för sin personliga utveckling har kanske inte på ytan så mycket gemensamt med en person med allvarlig psykisk sjukdom som får psykologisk behandling. Men det som ändå är gemensamt är att man blir hjälpt av att få bättre överblick och förmåga att styra sig själv.

När det gäller psykisk ohälsa så varierar arbetssättet i psykoterapi med vilka besvär man har. De kan vara diffusa eller tydligt avgränsade, de kan hänga ihop med en livssituation man befinner sig i eller inte. Man kan veta vad problemet är eller också är det just det man inte vet. Hur man kan arbeta med ett besvär beror också på personens egen kapacitet och på hens egen önskan.
Överblick och egenkontroll är väldigt generella målsättningar. Och det finns psykologisk behandlingsmetoder som till kommer och som beror på vilket problem eller symtom man arbetar med. Ibland är metodvalet givet (vi vet t ex hur man arbetar effektivt med avgränsade fobier) medan andra frågor, som att hitta förhållningssätt till en livssitationen mer handlar om insikt, reflektion, och mer långsiktiga strategier. Då är metodiken i samtal inte given utan blir beroende av hur du som klient närmar dig den. Behandlingen blir då mer att stödja och effektivisera det du redan är på väg att göra.

 

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar